Yasal İşlemler
Üniversite kabul ve kayıtlarınızın dışında Türkiye’de yaşayan bir yabancı uyruklu olarak takip etmeniz gereken yasal prosedürler var. Sizlere yabancı uyruklu öğrenciler için Öğrenci Vizesi, Oturma İzni, Sağlık Sigortası hakkında bilgiler vermek istiyoruz.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Vize İşlemleri
Sadece yabancı uyruklu olan öğrencilerin Türkiye’de ki eğitim süreleri boyunca geçerli olacak bir vizeye ihtiyaçları vardır. Öğrenim vizesi için yurt dışından ve Türkiye’ye giriş yapıldıktan sonra belli işlemlerin takip edilmesi gerekmektedir.
Öğrenci Vizesi için gereken belgeler
- Kabul Belgesi
- Banka Hesabı veya Burs Belgesi
- Vize harcı (Uyruğa göre belirlenmektedir)
Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye’ye giriş sonrası yapması gerekenler
Yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’ye yasal olarak giriş yaptıkları tarihten itibaren 30 gün içerisinde İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesinden Yabancılara Mahsus İkamet Tezkeresi alması zorunludur. Aşağıdaki belgeler bu işlem için gerekmektedir:
- Kabul Belgesi
- Pasaport
- Öğrenim Vizesi
- Kâğıt Bedeli
- Geçimini sağlayarak yeterliliği gösteren bir banka hesabı / burs belgesi
- İkamet İzni
Türkiye’de ikamet iznine başvurmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin öncelikle öğrenim vizesine sahip olmaları gerekmektedir. İkamet iznine öğrencilerin Türkiye’ye ulaştıklarından itibaren 30 gün içerisinde başvuru yapmaları gerekmektedir. Bazı durumlarda ikamet izni başvurularında üniversiteler yardımcı olmaktadırlar.
Sağlık Sigortası
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre:
Türkiye’de eğitim görecek olan tüm yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye başladıktan 3 ay sonrasına kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları gerekmektedir.