Koşullar
Yabancı Uyruklu Öğrenci olarak yapılacak olan üniversitelerin kabul koşulları olarak genellikle öğrencilerin diploma notu, ulusal (YÖS – SAT) / uluslararası sınavlardaki başarıları ve mezun olmuş oluğu lisenin ulusal ve uluslararası sıralaması vb. kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. Konservatuvarlar için ise özel yetenek sınavları gerekebilir.
Yabancı Öğrencilerin Üniversite Kabulleri için yapması gerekenler
Yabancı Uyruklu Öğrencilerin vatandaşlık durumunun dışında belirli dokümanları sağlamaları gerekmektedir. Bu dokümanlar toplam dört ana dokümandan oluşmaktadır!
Lise Diploması
Eğer Lise eğitiminizi T.C. sınırları içerisinde tamamladıysanız Lise diplomanız başvurular için yeterli olacaktır.
Başvuracak olan adayların 12. sınıfın ikinci döneminde alabilecekleri geçici mezuniyet belgesi ile üniversite kabulleri gerçekleştirilebilir. Üniversite kayıtlarınızda tabii ki lise diplomanızın aslını üniversitenize teslim etmeniz gerekmektedir.
Yurtdışında alınacak olan Lise Diplomaları için:
İlk olarak diplomanızın noter onaylı tercümesinin yapılması gerekmektedir. Ardından öğrenciler Yurtdışındaki Türk konsolosluklarının eğitim ataşeliğinden alacağı Denklik Belgesi ‘dir.
Yurtdışındaki Türk Temsilcilikleri ‘ne gitmeden önce gereken dokümanları ve randevunuzu almayı unutmayınız!
Tranksript
Yabancı Uyruklu Öğrenci Üniversite başvurularında son üç yılın transkripti (karneleri) gerekmektedir. (10-11-12.sınıf karneleri).
Kayıt Ücreti
Üniversiteler yabancı uyruklu öğrenci başvurularında ve ön-kabullerinde öğrencilerden belirli bir ücret – ön ödeme veya kayıt ücreti isteyebilirler.
Finansal Teminat Mektubu / Maddi Güvence
Yabancı Uyruklu Öğrenci kontenjanlarına başvuru yapacak olan adayların Türkiye’de ki eğitimlerini sürdürmek için gereken bir maddi güvence göstermeleri gerekmektedir. Maddi güvence mektubunun miktarı ve niteliği üniversite senatoları tarafından belirlenmektedir.
Yabancı Öğrenciler için Üniversiteye Giriş Sınavları
Eğer başvuracağınız üniversiteye giriş koşulu olarak YÖS veya SAT sınavı gerekiyor ise, üniversiteyi kazandıktan sonrada İngilizce veya Türkçe dil yeterlilik sınavını geçmeniz gerekmektedir.
Türkçe Yeterlilik Sınavı
Yabancı Uyruklu öğrenci olarak (Mavi Kartınız olsa bile) Türkiye’de Türkçe bir bölüme kayıt yaptıracaksınız, Türkçe Yeterlilik sınavına girmek zorunlusunuz. Birçok öğrenciye bu sınav çok kolay gelse de prosedür gereği Yabancılar için Türkçe Yeterlilik Sınavına girmeniz gerekiyor. Eğer bu yeterlilik sınavını geçemezseniz, bir eğitim yılı boyunca üniversitelerin Türkçe Eğitim Merkezlerinde -Türkçe Hazırlık (TÖMER) programına katılmanız gerekiyor.
İngilizce Yeterlilik Sınavı
Tercih etmiş olduğunuz üniversitenin bölümünün eğitim dili İngilizce ise İngilizce Yeterlilik sınavından geçmeniz gerekiyor. Eğer bu sınava girmek istemiyorsanız tabii ki başvurunuzdan önce TOEFL sınavına girip, TOEFL sonuçlarınızı saydırabilirsiniz. İngilizce yeterlilik sınavına sadece yabancı uyruklu öğrenciler değil, İngilizce bölüm okumak isteyen tüm öğrencilerin katılması gerekmektedir.
Sınav tarihleri kabul belgeniz ile kayıt yaptırdıktan sonra üniversitenin kampüsünde yer alacaktır. Eğer yeterlilik sınavından geçemezseniz, bir eğitim yılı sürecek olan ‘İngilizce Hazırlık’ programına katılmanız gerekiyor. İngilizce Hazırlık programını tercih ederek de katılabilirsiniz.